Chirurgie Dento Alveolara

 

 

C.M.I. Dr. Oana Gheorghe

 

2

 

Despre Chirurgia Dento Alveolara

Chirurgia dento-alveolara este specialitatea chirurgicala care se ocupa de tehnici de anestezie in medicina dentara, tehnici curente de extractie a dintilor temporari si permanenti, rezectia apicala la dintii frontali si laterali, amputatie, premolarizare, hemisectie, replantarea dentara, redresarea chirurgical-ortodontica a dintilor inclusi, in colaborare cu medicul specialist ortodont, tratamentul de urgenta in fracturile maxilo-mandibulare.

Gradul de dificultate al extractiei dentare …

Frecvent e determinat de o serie de factori locali si generali: riscul anestezic abordul dintelui starea coroanei pozitia pe arcada mobilitatea dintelui amplitudinea deschiderii gurii existenta unor procese supurative locale volumul partilor moi din vecinatate hipermobilitatea limbii si volumul ei numarul, pozitia, forma, marimea  radacinilor directia de implantare spatiul periradicular raportul radacinilor dintelui.

Indicatiile si contraindicatiile extractiei dentare

Orice dinte care nu mai indeplineste rol functional, trebuie extras. In cele mai multe cazuri, se recurge la indepartarea unui dinte din cavitatea orala din cauza complicatiilor ce apar in urma cariilor dentare si a parodontopatiilor marginale severe.

Indicatiile unei extractii

  1. atunci cand exista un rest radicular ce nu mai poate fi recuperat;
  2. cand dintele prezinta leziuni odontale intinse si nu poate fi tratat protetic;
  3. cand dintele este devital iar tratamentul de canal nu este posibil (ex. gangrene);
  4. cand dintele sufera de parodontopatie marginala severa (pungi parodontale adanci, liza osoasa importanta, mobilitate marcata);
  5. cand dintele are o anomalie de forma, de pozitie (dinte extruzat, rotat sau in versie ce nu poate fi recuperat prin tratament ortodontic) sau de numar (dinte supranumerar);
  6. cand dintele/dintii nu pot fi folositi in scop protetic;
  7. din motive chirurgicale: dinti inclusi ce nu erup normal pe arcada, dinti cu leziuni traumatice dento-parodontale irecuperabili, dinti situati in zone de fractura, dinti ce au provocat leziuni inflamatorii (ex: parodontite apicale acute, supuratii etc.), dinti in malpozitie ce provoaca leziuni traumatice linguale sau ale mucoasei, dinti sinusali.

Contraindicatiile unei extractii

Contraindicatii generale – pacientii ce sufera de:
  • – tulburari sangvnine, tulburari cardiace importante (bradicardie, insuficienta cardiaca etc.), diabet, graviditate in trimestrul unu si trei, epileptici. In cazul acestor pacienti, interventiile chirurgicale se fac in conditii de spitalizare si nu in cabinetul stomatologic.
Contraindicatii locale – pacientii ce sufera de:
  • – afectiuni inflamatorii acute ale mucoasei oro-faringiene de natura virala, bacteriana sau fungica; dinti implantati in procese tumorale; parodontita apicala acuta supurata in ultimele stadii; parodontite marginale acute cu supuratie in pungi; pericoronarite severe

top